Qui som

El gospel i l’espiritual

El gospel és un gènere musical nascut a la dècada del 1930, vinculat a l’espiritual i inspirat en himnes religiosos. Combina la lírica del cristianisme amb una melodia i un ritme similars als del blues i el jazz.

El seu orígen es troba en les societats de l’oest d’Àfrica que van ser deportades pels europeus colonitzadors i els comerciants d’esclaus entre 1619 i 1865.

Els africans van començar a barrejar les seves músiques del passat amb la música cristiana que aprenien dels seus amos. Moltes d’aquestes cançons tractaven el tema de la llibertat i l’abolició de l’esclavitud.

Amb el temps, els esclaus componien les seves pròpies cançons, que cantaven mentre treballaven. A principis del s. XIX va aparèixer l’espiritual, que inclou les cançons populars religioses dels negres americans de l’àmbit rural.

El gospel, en canvi, es desenvolupa en un escenari urbà. Aquest gènere incorpora les tradicions musicals de les cerimònies del camp d’inicis del s. XIX, utilitzant formes de cançons tradicionals i melodies populars.